.....
     
   
.
Scholen en Onderwijs in Spanje

Emigratie brengt veel veranderingen met zich mee, dat begint vaak met de school voor uw kind. Je vraagt je af welke mogelijkheden er zijn en hoe het verder gaat met het ontwikkelen van het Nederlands door uw kind.

Thuis blijft Nederlans vaak de voertaal, maar zonder onderwijs zal het kind een achterstand ontwikkelen in spelling, woordenschat en grammatica. Dit wordt vaak onderschat.

De keuze voor een school is niet eenvoudig en is afhankelijk van het kind, uw wensen, plannen voor de toekomst, financiële middelen en de mogelijkheden ter plaatse.

Bent u voornemens zich voorgoed te vestigen in Spanje, dan is lokaal onderwijs een goede optie. Indien de kwaliteit van het onderwijs goed is, dan is dit voor met name emigranten een goede optie. Op een lokale school kan uw kind eenvoudig contacten leggen en de taal relatief gezien sneller leren.

Indien u van plan bent om binnen een paar jaar weer te verhuizen, dan kan een internationale school een goede mogelijkheid zijn. Op deze scholen is meestal Engels de voertaal. Meestal zijn internationale scholen particulier, dit betekent dat u zelf volledig voor betaling van het schoolgeld zorg dient te dragen. De kosten lopen sterk uiteen en kunnen behoorlijk oplopen, het is raadzaam u goed te laten voorlichten en informatie op te vragen. Op de site www.ecis.org vindt u een lijst met honderden internationale scholen over de wereld.

Als u binnen korte tijd weer terug wenst te gaan naar Nederland, dan kunt u ook kiezen voor een Nederlandse school. Deze scholen vindt u echter niet overal en derhalve is het sterk aan te raden vooraf de mogelijkheden en locaties van de scholen in kaar te brengen. U kunt Nederlandse scholen vinden op www.stichtingnob.nl/scholengids

De keuze voor middelbaar onderwijs is wat complexer. Een school die werkt met IB International Baccalaureat (www.ibo.org) is aan te raden. Concreet betekent dit dat de leerlingen toewerken naar een internationaal erkend diploma, waarmee toelating op hoger onderwijs of universiteit mogelijk is.

Het schooljaar in Spanje loopt van September tot Juni; lestijden variëren al naar gelang de regio waar u zich bevindt. In de meer traditionele gebieden liggen de lessen tussen 13.00 en 15.30 vaak stil voor de siësta, waarna men de lessen hervat tot 17.30.

Ongeacht welke school u kiest, het is belangrijk dat kinderen ook het Nederlands bij kunnen houden. Mocht u terugkeren, dan biedt dit een kans op goede aansluiting bij het Nederlandse onderwijs. Er zijn meerdere mogelijkheden om het Nederlands bij te houden, zoals een Nederlandse Taal & Cultuur School, ook wel NTC School genoemd. Ook is er een mogelijkheid tot onderwijs op afstand via de Wereldschool, Edufax of IBID (www.stichtingnob.nl)

Tip: Praat met Nederlanders in de buurt en neem een kijkje op scholen.

 

     
 

 

Deze informatie wordt u aangeboden door Espana Brokers. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u meer weten over onze tips of heeft U zelf een tip over Spanje, laat het ons weten. Espana Brokers biedt u het grootste aanbod onroerend goed van Spanje, van bijna iedere makelaar. Copyright van toepassing op alle pagina's.

Skype Me™!